5 motive pentru care un somn bun este important

by 03 October, 2021Sănătate

5 motive pentru care un somn bun este important

by | Oct 3, 2021 | Sănătate | 0 comments

Un somn bun este incredibil de important pentru sănătatea ta. De fapt, este la fel de important ca să mănânci sănătos și să faci mișcare. Din păcate, există multe lucruri care pot interfera somnul tău. Oamenii dorm acum mai puțin decât în trecut, iar calitatea somnului a scăzut, de asemenea.

Iată 4 motive pentru care un somn bun este important.

1. Lipsa somnului este strâns legată de o greutate corporală ridicată

Persoanele care dorm putin tind să cântărească semnificativ mai mult decât cei care dorm suficient. De fapt, durata scurtă de somn este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru obezitate. Într-un studiu amplu, copiii și adulții cu o durată scurtă de somn au avut cu 89% și respectiv 55% mai multe șanse de a dezvolta obezitate.

Se crede că efectul somnului asupra creșterii în greutate este mediat de numeroși factori, inclusiv hormoni și motivația de a face exerciții fizice. Dacă încerci să slăbești, un somn de calitate este absolut esențial.

2. Persoanele care dorm bine au tendința de a mânca mai puține caloriiține calorii

Studiile arată că persoanele care nu au dormit într-o noapte au un apetit mai mare și tind să mănânce mai multe calorii.

Lipsa de somn perturbă fluctuațiile zilnice ale hormonilor apetitului și se crede că provoacă o reglare slabă a apetitului. Aceasta include niveluri mai ridicate de grelină, hormonul care stimulează apetitul și niveluri reduse de leptină, hormonul care suprimă apetitul.

3. Un somn bun poate îmbunătăți concentrarea și productivitatea

Somnul este important pentru diferite aspecte ale funcționării creierului. Aceasta include cunoașterea, concentrarea, productivitatea și performanța. Toate acestea sunt afectate negativ de lipsa de somn.

Un studiu făcut pe medicii stagiari oferă un exemplu bun. Stagiarii cu un program lucru prelungit la peste 24 de ore au făcut cu 36% mai multe erori medicale grave decât stagiarii cu un program care le permitea mai mult somn.

Un alt studiu a constatat că somnul scurt poate avea un impact negativ asupra anumitor aspecte ale funcției creierului într-un grad similar cu intoxicația cu alcool. Pe de altă parte, s-a demonstrat că un somn bun îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și memoria.

4. Un somn bun poate crește performanța atletică

S-a dovedit că somnul îmbunătățește performanța sportivă. Într-un studiu făcut asupra unor jucători de baschet, s-a demonstrat că somnul mai lung îmbunătățește semnificativ viteza, precizia, timpii de reacție și bunăstarea mentală.

Durata mai redusă a somnului a fost, de asemenea, asociată cu performanța slabă la exerciții fizice și cu limitarea funcțională la femeile în vârstă. Un studiu efectuat pe peste 2.800 de femei a constatat că somnul slab este legat de mers mai lenți, forță scăzută și dificultăți mai mari în realizarea diverselor activităților.

5. Cei care au un somn neodihnitor au un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral

Calitatea și durata somnului pot avea un efect major asupra multor factori de risc pentru sănătate. Aceștia sunt factorii principali despre care se crede că provoacă boli cronice, inclusiv boli de inimă.

O analiză ce conține 15 studii a arătat că persoanele care nu dorm suficient prezintă un risc mult mai mare de boli de inimă sau accident vascular cerebral decât cei care dorm 7-8 ore pe noapte.

Postări recente

The Evil Within 2 – un joc horror open-world fantastic

The Evil Within 2 – un joc horror open-world fantastic

Pentru a crea un joc horror care să lase o impresie puternică este, de obicei, nevoie de o experiență direcționată — un control atent asupra fiecărei părți din poveste pentru a menține tensiunea, o mână care ghidează camera...

Kebab de vită grecesc marinat

Kebab de vită grecesc marinat

Souvlaki (kebabul grecesc) este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare stradală din Grecia, servit în fiecare tavernă din motive bine întemeiate! Shish Kebab este un fel de mâncare din Orientul Mijlociu și adoptat...

Pește cu turmeric, tăiţei de orez și ierburi

Pește cu turmeric, tăiţei de orez și ierburi

Această rețetă este inspirată din preparatul vietnamez, Cha Ca La Vong. În Hanoi, de unde provine felul de mâncare, peștele este de obicei gătit pe masă și servit cu o varietate de acompaniamente. Puteți ține ierburile, sosul și...

Cele mai bune suplimente pentru întărirea sistemului imunitar

Cele mai bune suplimente pentru întărirea sistemului imunitar

Sistemul tău imunitar constă dintr-o colecție complexă de celule, procese și substanțe chimice care îți apără constant organismul de agenți patogeni invadatori, inclusiv viruși, toxine și bacterii. Menținerea sistemului imunitar...

Categories

Tags

There’s no content to show here yet.