Cele mai bune suplimente pentru întărirea sistemului imunitar

by 07 December, 2021Sănătate

Cele mai bune suplimente pentru întărirea sistemului imunitar

by | Dec 7, 2021 | Sănătate | 0 comments

Sistemul tău imunitar constă dintr-o colecție complexă de celule, procese și substanțe chimice care îți apără constant organismul de agenți patogeni invadatori, inclusiv viruși, toxine și bacterii. Menținerea sistemului imunitar sănătos pe tot parcursul anului este cheia pentru prevenirea infecțiilor și a bolilor.

Consumul de alimente nutritive, somnul suficient și exercițiile fizice (un stil de viață sănătos) sunt cele mai importante modalități de a vă întări sistemul imunitar. În plus, cercetările au arătat că suplimentarea cu anumite vitamine, minerale, ierburi și alte substanțe poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului imunitar și te poate proteja împotriva bolilor.

Cu toate acestea, rețineți că unele suplimente pot interacționa cu medicamentele prescrise sau fără prescripție medicală pe care le luați. Unele pot să nu fie potrivite pentru persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate. Asigurați-vă că discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe orice suplimente.

Iată câteva suplimente care sunt cunoscute pentru potențialul lor de stimulare a sistemului imunitar.

1.Vitamina D

Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi esențial pentru sănătatea și funcționarea sistemului imunitar. Vitamina D îmbunătățește efectele de combatere a agenților patogeni ale monocitelor și macrofagelor – celulele albe din sânge care sunt părți importante ale sistemului imunitar – și scade inflamația, ceea ce ajută la promovarea răspunsului imunitar.

Mulți oameni au deficit de această vitamină importantă, care poate afecta negativ funcția imunitară. De fapt, nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de infecții ale tractului respirator superior, inclusiv gripă și astm alergic. Unele studii arată că suplimentarea cu vitamina D poate îmbunătăți răspunsul imun. De fapt, cercetările recente sugerează că administrarea acestei vitamine poate proteja împotriva infecțiilor tractului respirator.

Într-o analiză din 2019 a unui studiu controlat pe 11.321 de persoane, suplimentarea cu vitamina D a scăzut semnificativ riscul de infecții respiratorii la persoanele cu deficit de această vitamină și a scăzut riscul de infecție la cei cu niveluri adecvate de vitamina D. Alte studii arată că suplimentele de vitamina D pot îmbunătăți răspunsul la tratamentele antivirale la persoanele cu anumite infecții, inclusiv hepatita C și HIV.

Vitamina D a fost foarte cercetată în legătură cu COVID-19 datorită efectului său asupra sistemului imunitar. Studiile au arătat că vitamina D poate accelera vindecarea și poate opri inflamația în sistemul respirator. Într-un studiu recent, s-a concluzionat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a recomanda suplimentarea cu vitamina D pentru prevenirea și tratamentul COVID-19. Cu toate acestea, mulți profesioniști din comunitatea sănătății și științei susțin că suplimentarea cu vitamina D este în general sigură și ar putea ajuta la protejarea persoanelor de virus.

2. Zinc

Zincul este un mineral care se adaugă în mod obișnuit la suplimente și diferite pastile, care sunt menite să vă întărească sistemul imunitar. Acest lucru se datorează faptului că zincul este esențial pentru funcționarea sistemului imunitar.

Zincul este necesar pentru dezvoltarea și comunicarea dintre celulele imune și joacă un rol important în răspunsul inflamator. De asemenea, zincul protejează în mod specific barierele tisulare din organism și ajută la prevenirea pătrunderii agenților patogeni străini. O deficiență a acestui nutrient afectează în mod semnificativ capacitatea sistemului imunitar de a funcționa corect, ceea ce duce la un risc crescut de infecție și boală, inclusiv pneumonie.

Potrivit cercetărilor, 16% din toate infecțiile respiratorii profunde din lume s-au dovedit a fi cauzate de deficiența de zinc. Deficiența de zinc afectează aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume și este foarte frecventă la adulții în vârstă. De fapt, până la 30% dintre adulții în vârstă sunt considerați deficitari în acest nutrient.

Numeroase studii arată că suplimentele de zinc pot proteja împotriva infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răceala. În plus, suplimentarea cu zinc poate fi benefică pentru cei care sunt deja bolnavi. Zincul suplimentar poate ajuta, de asemenea, la reducerea duratei răcelii.

Suplimentarea cu zinc pe termen lung este de obicei sigură pentru adulții sănătoși, atâta timp cât doza zilnică este sub limita stabilită de 40 mg.

3. Vitamina C

Vitamina C este poate cel mai popular supliment luat pentru a proteja împotriva infecțiilor datorită rolului său important în sănătatea imunitară. Această vitamină susține funcția diferitelor celule imunitare și sporește capacitatea acestora de a proteja împotriva infecțiilor. Este, de asemenea, necesară pentru moartea celulară, care ajută la menținerea sistemului imunitar sănătos, curățând celulele vechi și înlocuindu-le cu altele noi.

Vitamina C funcționează și ca un antioxidant puternic, protejând împotriva daunelor induse de stresul oxidativ, care apare odată cu acumularea de molecule reactive cunoscute sub numele de radicali liberi. Stresul oxidativ poate afecta negativ sănătatea imunitară și este legat de numeroase boli.

S-a demonstrat că suplimentarea cu vitamina C reduce durata și severitatea infecțiilor tractului respirator superior, inclusiv răceala. O analiză amplă a 29 de studii efectuate pe 11.306 persoane a demonstrat că suplimentarea regulată cu vitamina C de o doză medie de 1-2 grame pe zi a redus durata răcelilor cu 8% la adulți și cu 14% la copii. Studiul a demonstrat, de asemenea, că administrarea regulată a suplimentelor de vitamina C a redus apariția răcelii la persoanele aflate sub stres fizic ridicat, inclusiv alergătorii de maraton și soldații cu până la 50%.

Postări recente

The Evil Within 2 – un joc horror open-world fantastic

The Evil Within 2 – un joc horror open-world fantastic

Pentru a crea un joc horror care să lase o impresie puternică este, de obicei, nevoie de o experiență direcționată — un control atent asupra fiecărei părți din poveste pentru a menține tensiunea, o mână care ghidează camera...

Kebab de vită grecesc marinat

Kebab de vită grecesc marinat

Souvlaki (kebabul grecesc) este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare stradală din Grecia, servit în fiecare tavernă din motive bine întemeiate! Shish Kebab este un fel de mâncare din Orientul Mijlociu și adoptat...

Pește cu turmeric, tăiţei de orez și ierburi

Pește cu turmeric, tăiţei de orez și ierburi

Această rețetă este inspirată din preparatul vietnamez, Cha Ca La Vong. În Hanoi, de unde provine felul de mâncare, peștele este de obicei gătit pe masă și servit cu o varietate de acompaniamente. Puteți ține ierburile, sosul și...

Razer Blackshark V2 sunt printre cele mai bune casti de gaming

Razer Blackshark V2 sunt printre cele mai bune casti de gaming

Design Blackshark V2 este mai ușor și puțin mai puțin voluminos decât căștile Razer Kraken și Nari. Designul circular prezent în majoritatea căștilor Razer a fost înlocuit de o formă ovală cu o carcasă din plastic negru mat....

Categories

Tags

There’s no content to show here yet.