Această rețetă este inspirată din preparatul vietnamez, Cha Ca La Vong. În Hanoi, de unde provine felul de mâncare, peștele este de obicei gătit pe masă și servit cu o varietate de acompaniamente. Puteți ține ierburile, sosul și tăițeii separat sau le puteți combina pe toate într-un castron, așa cum am făcut noi.
Ingrediente
- o jumătate de ardei iute roșu sau verde, tocat mărunt
- 2 linguri de sos de pește
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâie verde
- 1 lingură de zahăr
- 2 căței de usturoi, răzuiți fin
- 175 g de tăiței subțiri
- o jumătate de bucată de ghimbir, decojit, ras fin
- o jumătate de linguriță de turmeric măcinat
- 3 linguri de ulei seminţe de struguri
- 350 g cod dezosat, fără piele, tăiat bucățele
- 250 g de mărar
- 4 bucăți de ceapă verde tăiate fin
- 75 g de arahide prăjite, zdrobite
- sare și piper după gust
Instrucțiuni
- Se amestecă ardeiul iute, sosul de pește, sucul de lămâie verde, zahărul, o jumătate de usturoi și 40 ml de apă rece într-un castron mic până când se dizolvă zahărul; puneți sosul nuoc cham deoparte.
- Gătiți tăițeii conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurgeți și clătiți tăițeii cu apă rece.
- Se amestecă ghimbir, turmeric, 2 linguri de ulei și usturoiul rămas într-un castron de mărime medie. Se adaugă peștele, se amestecă și se asezoneaza cu sare si piper.
- Se încălzește lingura rămasă de ulei într-o tigaie de mărime medie antiaderentă la foc mare. Adăugați amestecul de pește și gătiți, întorcându-l din când în când, până când devine maro auriu, timp de 4-5 minute. Adăugați mărarul și ceapa verde, amestecați de câteva ori, apoi continuați să gătiți până când verdeața se ofilește puțin, aproximativ 30 de secunde.
- Serviți cu sosul nuoc cham preparat mai devreme.