Unde se duce grăsimea când slăbești?

by | Oct 3, 2021 | Fitness | 0 comments

Având în vedere că obezitatea este una dintre problemele majore de sănătate publică la nivel mondial, mulți oameni încearcă să slăbească. Totuși, există multă dezinformare în jurul procesului de pierdere a grăsimilor. În acest articol vor fi clarificate anumite aspecte ce privesc pierderea în greutate.

Cum funcționează pierderea de grăsime?

Excesul de energie provenit din alimente – de obicei calorii din grăsimi sau carbohidrați – este stocat în celulele adipoase sub formă de trigliceride. În timp, acest exces de calorii are ca rezultat un surplus de grăsime care vă poate afecta forma și sănătatea corpului. Pentru a pierde greutate, trebuie să consumi mai puține calorii decât arzi. Acest lucru este denumit deficit caloric.

Prin menținerea unui deficit caloric constant, grăsimile sunt eliberate din celulele adipoase și transportate către dispozitivele producătoare de energie ale celulelor din corpul tău numite mitocondrii. Aici, grăsimea este descompusă printr-o serie de procese pentru a produce energie.

Dieta și exercițiile fizice sunt cheia

Cele două metode principale prin care o persoană poate ajunge într-un deficit caloric sunt exercițiile fizice și o alimentație sănătoasă. Exercițiile fizice amplifică procesul de slăbire prin creșterea fluxului sanguin către mușchi și celulele adipoase, eliberând grăsimi pentru a fi folosite pentru energie în celulele musculare într-un ritm mai rapid și crescând consumul de energie.

Dacă îți dorești să slăbești sau pur și simplu să trăiești sănătos este recomandat să faci exerciții de tip cardio cel puțin 150 de minute pe săptămână. Pentru beneficii maxime, ar trebui să combini exerciții cardiovasculare care te ajuta să arzi calorii cu antrenamentele de rezistență pentru menținerea sau creșterea masei musculare.

Cele mai cunoscute tipuri de antrenament de rezistență includ: exercițiile cu greutăți, exercițiile de tip “bodyweight” (fără echipament) și exercițiile cu benzi de rezistență, în timp ce exemplele de exerciții cardio sunt alergarea, ciclismul sau folosirea unei biciclete eliptice.

Unde se duce?

Pe măsură ce procesul de pierdere a grăsimii progresează, celulele adipoase se micșorează drastic în dimensiune, ducând la modificări vizibile ale compoziției corpului.

Când grăsimea corporală este descompusă pentru energie prin procese complexe din interiorul celulelor tale, sunt eliberate două produse secundare majore – dioxid de carbon și apă. Dioxidul de carbon este expirat în timpul respirației, iar apa este eliminată fie prin urină, transpirație, fie prin aer expirat.

Unde pierzi mai intai grasimea?

De obicei, oamenii doresc să piardă în greutate din burtă, șolduri, coapse și fese. Pierderea în greutate într-o anumită zonă nu s-a dovedit a fi eficientă, altfel spus – exercițiile fizice care se concentrează asupra unei anumite grupe de mușchi NU AFECTEAZĂ surplusul de grăsime care îi acoperă. Cel mai comun exemplu: să faci exerciții pentru abdomen NU TE AJUTĂ atunci când încerci să scapi de grăsimea din acea zonă.

Factorii genetici și stilul de viață joacă un rol semnificativ în distribuția grăsimii corporale. În plus, dacă în trecut ai pierdut și recăpătat greutate, grăsimea corporală se poate distribui diferit din cauza modificărilor celulelor adipoase în timp.

Concluzia

Pierderea grăsimilor este un proces complex influențat de o serie de factori, dieta și activitatea fizică fiind cei mai importanți.

Cu un deficit caloric suficient și un regim adecvat de exerciții fizice, celulele adipoase se micșorează în timp, deoarece conținutul lor este folosit pentru energie, ceea ce duce la îmbunătățirea compoziției corpului și a sănătății.

Postări recente

The Evil Within 2 – un joc horror open-world fantastic

The Evil Within 2 – un joc horror open-world fantastic

Pentru a crea un joc horror care să lase o impresie puternică este, de obicei, nevoie de o experiență direcționată — un control atent asupra fiecărei părți din poveste pentru a menține tensiunea, o mână care ghidează camera...

Kebab de vită grecesc marinat

Kebab de vită grecesc marinat

Souvlaki (kebabul grecesc) este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare stradală din Grecia, servit în fiecare tavernă din motive bine întemeiate! Shish Kebab este un fel de mâncare din Orientul Mijlociu și adoptat...

Pește cu turmeric, tăiţei de orez și ierburi

Pește cu turmeric, tăiţei de orez și ierburi

Această rețetă este inspirată din preparatul vietnamez, Cha Ca La Vong. În Hanoi, de unde provine felul de mâncare, peștele este de obicei gătit pe masă și servit cu o varietate de acompaniamente. Puteți ține ierburile, sosul și...

Cele mai bune suplimente pentru întărirea sistemului imunitar

Cele mai bune suplimente pentru întărirea sistemului imunitar

Sistemul tău imunitar constă dintr-o colecție complexă de celule, procese și substanțe chimice care îți apără constant organismul de agenți patogeni invadatori, inclusiv viruși, toxine și bacterii. Menținerea sistemului imunitar...

Categories

Tags

There’s no content to show here yet.