Souvlaki (kebabul grecesc) este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare stradală din Grecia, servit în fiecare tavernă din motive bine întemeiate! Shish Kebab este un fel de mâncare din Orientul Mijlociu și adoptat ulterior în bucătăria grecească în care bucăți de carne, pește sau legume sunt puse pe frigărui și prăjite la grătar.
Puteți servi souvlaki alături de un sos tzatziki, pita, salată grecească, cartofi prăjiți sau orez basmati.
Ingrediente
Pentru Kebabul de vită marinat
- 1 kg mușchi de vită tăiat în bucăți
- 2 linguri de muștar
- 1-2 linguri de miere
- 1 lămâie – pentru suc de lămâie si coajă
- jumătate de linguriță de paprika iute
- 6 linguri ulei de măsline
- sare după gust
- piper negru și roz proaspăt măcinat (după gust)
- 1 linguriță oregano uscat
- 2 linguri de cimbru proaspăt
- 1 cățel de usturoi, tocat
Pentru asamblarea frigăruilor de vită
- 1 ardei gras verde, tocat
- 1 ardei gras roșu, tocat
- 1 ceapă mare, tocată
- 1 lingură ulei de măsline
- sare si piper
- 9–10 frigarui de lemn
Instrucțiuni
- Pentru a pregăti această rețetă grecească de souvlaki de vită, tăiați carnea de vită în cuburi de dimensiuni egale (3 cm) și lăsați-le deoparte.
- Pregătiți sosul pentru a marina kebabul de vită. Într-un castron mare se adaugă toate ingredientele pentru sos și carnea și se amestecă. Acoperiți vasul cu folie de plastic și lăsați-le la marinat cel puțin 1 oră la frigider. De preferință, lăsați-le la marinat peste noapte pentru a absorbi și mai mult toate acele arome minunate.
- Când sunteți gata să gătiți kebabul, pregătiți legumele. Tăiați ardeii și ceapa în pătrătele egale late de 3-3,5 cm. Puneți-le într-un bol, stropiți-le cu 1 lingură ulei de măsline și asezonați cu sare și piper măcinat.
- Pentru această rețetă de souvlaki de vită veți avea nevoie de aproximativ 9-10 frigărui de lemn. Înmuiați bețele pentru frigărui în apă pentru a preveni arderea lor.
- Așezați bucățile de vită, pe frigărui.
- Ungeți ușor kebabul cu sosul cu care ați marinat carnea rămas și stropiți cu ulei de măsline.
- încălziți o tigaie la foc mare. Adăugați o lingură de ulei și frigeți kebabul timp de aproximativ 8 minute. 2 minute pe fiecare parte până se colorează frumos.
- Așezați kebabul de vită pe o farfurie, acoperiți-l cu folie și lașați-l 3-4 minute înainte de servire.